Facebook: Det är folk som sitter bakom sin datorskärm och skriver en massa inlägg med starka åsikter om saker som de faktiskt inte vet något om, och det är folk som delar andras inlägg med information som de inte har någon aning om i fall det är sant.

När blev vi så tanklösa?

Det finns otroligt många ämnen som diskuteras på facebook. Rasism, våldtäkter, mord, polisundersökningar, politik, för att bara nämna de vanligaste. (Sedan finns det en och annan sida som handlar endast om kärlek.)

Det sorgliga med dessa sidor och dessa otroliga diskussioner på fb är att de som skriver inlägg om dem, oftast inte vet mer än vad de precis läst på en annan fb-sida.

Exempel på information som folk delar utan pålitliga källhänvisningar är så kallade ”efterlysningar”. Många tror att de gör en god gärning när de delar dessa, fast än att de inte sett någon polisanmälan eller annan säker information om att personen verkligen saknas. Det finns faktiskt människor som lever under skyddad identitet av olika anledningar och de vill nog gärna inte bli ”upptäckta” av facebook-medlemmar som inte känner dem.

Nu säger inte jag att människor gör detta för att vara elaka. Jag har säkert själv delat en sådan ”efterlysning” själv och då för att jag trodde att jag gjorde det av en bra anledning. Man tror ju att man hjälper till i sökandet.

Sedan finns det näthat…

Detta är något som det poppar upp diskussioner om lite då och då. Oftast i samband med självmord. För det första så undrar jag hur många som skrivit en status om att de ”saknar” den som tagit självmord och att de säger att ”hon/han har det bättre där den är nu”, som verkligen känner personen i fråga eller några av dess släktingar?

Nu är det självklart såå mycket bättre att skriva en sådan status än att skriva ”hon/han gjorde rätt som tog livet av sig”. Men ärligt talat. Hur många är det inte som skriver sådana statusar för att få likes? I min mening är sådana statusar även en öppning för andra att provocera.

Vad jag vill få fram här är att människor gör saker av olika anledningar, men idag verkar det som att de flesta bara gör saker (då speciellt på nätet) utan att ens tänka efter. Hur skulle det vara om man tog reda på lite bakgrundsinformation innan man delade ett inlägg eller innan man yttrade sig om en politiker som gjorde ”det där”? Kan man inte bara innan man väljer att skriva en status eller kommentera någon annans, fråga sig själv om man skulle säga detta högt och tydligt för miljoner människor om de alla stod framför en och lyssnade? Skulle du fortfarande ha sagt saken när du inte sitter bakom en datorskärm?

Det finns ju självklart några roliga och fina sidor där det sprids kärlek och skratt, men de är ofta ner-skitade av folk som ska kommentera provocerande saker och då finns det folk som svarar på sätt som bara gör de själva till personer som sprider hat. Om någon kommenterar något dumt och provocerande, varför ska man då bli lika dum och skriva något taskigt om ”hur idiotisk personen är som ens skriver något sådant hemskt”? Vad vi behöver på nätet idag, är folk som inte så lätt nappar på en provocerande kommentar och sänker sig till någon annans nivå, utan istället väljer att svara positivt och låta den andres kommentarer dö ut då han/hon inte får någon respons.

Eller så kan vi ju alla bara gå ur facebook och smsa eller ringa de folk som vi faktiskt har något vettigt att säg till?

Annonser